Reading: YES IS MORE: An Archicomic on Architectural Evolution, Bjarke Ingels

This text was reviewed for the Arkus publication on the tools of the architect.

YES IS MORE alluderar naturligtvis framförallt på ”less is more”, det idiom som brukar förknippas med Ludwig Miesvan der Rohe, men som först myntats av poeten Robert Browning. Bjarke Ingels bygger sitt eget idiom på korsreferenser mellan Mies, Venturi (”less is a bore”), Philip Johnson (”I´m a whore”), Rem Koolhaas (”more is more”, Jeffrey Kipnis om Koolhaas) och Barack Obama (”yes we can”). Bjarke Ingels placerar med andra ord sitt kontor BIG i ett celebert sällskap när han inleder denna utställningskatalog på detta sätt.

Boken, som alltså baseras på en utställning av BIGs samlade produktion som visades på Dansk Arkitektur Center i Köpenhamn våren 2009, använder serietidningens format för att presentera och förklara kontorets projekt. Ambitionen med detta är att försöka skapa upplevelsen av ett besök på kontoret eller byggplatsen, med personliga presentationer, fyllda av kommentarer och anekdoter.

I formatet ryms ritningar, diagram, renderingar, modellfoton, stillbilder från filmer, fotomontage, skickligt sammanfogat med hjälp av serietidningens manér av överlappande rutor, annoterande text och pratbubblor. Bjarke själv är huvudperson, eller kanske moderator, för den stora samlingen projekt som presenteras och dramatiseras till fascinerande berättelser. De formella koncepten och gestaltningsprinciperna som BIG arbetar med är kanske i sig inte helt nya, om man följt utvecklingen i Holland, och de digitala experimenten på skolor runt världen de senaste 10 åren känner man igen mycket. Men i BIGs presentationer används kontexten, det formella konceptet, processen och resultatet som byggklossar i de historier som vävs samman på ett mycket innovativt sätt. Även om man förstår att många skeenden förenklats och förtydligats, så upplever man dessa berättelser som välgrundade och logiska.

I ett avslutande samtal mellan Jeffrey Inaba och Bjarke Ingels lyfts begreppet evolution fram, i meningen om att vara radikal inte behöver vara att ställa sig i opposition mot, utan snarare arbeta genom, de krafter som finns i samhället. Som idiomet antyder tycks BIG säga ja till alla intressenter i projektet, och koncepten formas i mötet mellan beställarens önskan, politiska viljor, ekonomi, kultur, symbolik och kontorets egna ambitioner.

Det är kanske den starka retoriken i användandet av bild och text på detta sätt som gör denna publikation mest intressant. Istället för att dela presentationen av kontoret i två delar, en med projektbeskrivningar, och en mer teoretisk eller konceptuell textbaserad del (som vanligtvis formuleras av en utomstående), formar BIG idén om kontoret genom att sampla processer, koncept, resonemang och slutsatser till en helhet. Det är inte helt självklart att läsa materialet som marknadsföring, eller faktisk dokumentation och kritisk redogörelse. Troligtvis måste man se det som både och. Förutom att vara en innovation i hur koncept, processer och projekt kan kommuniceras, säger publikationen en hel del om hur BIG driver sina projekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *