This text was reviewed for the Arkus publication on the tools of the architect. The text by Axel Kilian has been reviewed earlier in the blog.
306090 Inc. är en ideellt baserad organisation som bland annat ger ut en serie böcker med olika arkitektoniska teman, där ledordet är From Every Angle, vilket syftar på att varje tema skall belysas ur så många perspektiv som möjligt. I detta specialnummer ligger fokus på modellbegreppet, och hur detta är användbart inom designprocessen i form av idéer, diagram, tekniker och material. Publikationens redaktörer inleder med att beskriva de modeller som utforskas i publikationer fungerar som kollaborativa mekanismer som ger arkitektur en kreativ och generativ vision och användbar information, där inte bara de generativa aspekterna av design blir viktiga, utan även en gestaltnings betydelse i ett större kulturell sammanhang. Detta gör publikationen mycket bred, och bidragen i denna antologi sträcker sig från rent konstnärliga verk till vetenskapliga artiklar.
Ett antal kapitel ligger särskilt nära det fält som denna litteraturöversikt syftar till att täcka. Olafur Eliasson, konstnären som nästan arbetar som en arkitekt i sin process, beskriver hur en samtida syn på modellen innebär att den är lika ”verklig” som det den avbildar. Cecil Malmond, konstruktören som ser sig som arkitekt och är ansvarig för Arups Advanced Geometry Group, resonerar kring sin syn på material, verktyg och metoder. Helene Furján, professor vid University of Pennsylvania, diskuterar kartor, diagram, nätverk och komplexitet i urbana sammanhang genom historiska och samtida exempel. Roland Snooks från den experimentella praktiken Kokkugia föreslår evolutionära metoder genom egna projekt. Theodore Spyropoulos från AA Design Research Laboratory och med egna verksamheten Minimaforms argumenterar för cybernetik som en del av en mer dynamisk arkitektur. Jonathan D. Solomon, arkitekt och redaktör för publikationen, resonerar kring begreppen modell, diagram och organisation med exempel från Christopher Alexanders Notes on the Synthesis of Form och historiska urbana analyser. Marta Malé-Alemany, ansvarig för Digital Tectonics vid IAAC i Barcelona introducerar begreppet Virtual Standardization som en definition av parametrisk variation av en given design idé. Kevin Fennel och Chia-hua Liu, examinerade från Pennsylvania University, undersöker fabrikationsbegreppets betydelse för landskapsarkitektur. Axel Kilian, arkitekt med doktorsgrad från MIT, beskriver skillnaden mellan metaforiska och digitala (computational) modeller, med exempel på framförallt strukturella system. Avslutningsvis ställs ett antal personer inför frågor om hur modeller och modellering används idag, och i framtiden, där partikelfysikern Lisa Randalls definitioner om modeller respektive teorier ger ett extra tillskott.
Modellen är ett grundläggande begrepp inom arkitektur, och det är viktigt att minnas att detta existerat långt innan den digitala modellen, inte bara som en fysisk motsvarighet, utan som ett koncept som berör vår förmåga att pröva tankar, idéer eller förslag innan vi genomför dem. I grunden är modellen virtuell, där även detta begrepp kommer före den digitala användningen, i betydelsen inte verklig. Texterna i 306090 11: Models hjälper oss att minnas den djupare betydelsen av många begrepp som annars riskerar bli helt urvattnade. Dessutom går ett antal av artiklarna att tanka hem från hemsidan:
Leave a Reply