Reading: Architectural Design Closing the Gap: Information Models in Contemporary Design Practice, Richard Garber (ed.)

This text was reviewed for the Arkus publication on the tools of the architect.

Det mellanrum som detta nummer av Architectural Design syftar till att sluta är det mellan konceptuell arkitektur och informationshanteringen för konstruktion, kanske i analogi med arkitektur och byggande. Tidskriften AD intresserar sig vanligtvis för de sidor av den digitala arkitekturen som utvecklats hos experimentella kontor, men menar inledningsvis att det nu är viktigt att denna nu möter de spår som utvecklats inom mer affärsorienterade företag. Gästredaktören Richard Garber har haft ambitionen att ge en bred presentation av vad BIM kan betyda, genom en stor variation mellan bidragen. Han presenterar även hur det egna kontoret GRO Architects ser på projektsamarbete med stöd av informationsmodellering, och ger exempel genom projekt.

Cynthia Ottchen, tidigare ansvarig för forskning och utveckling på OMA, menar att de enorma datamängder som nu finns tillgängliga kan ge arkitekten en betydligt mer strategisk roll i framtiden. Urs Gauchat, rektor på New Jersey School of Architecture, resonerar kring hur utbildningen av arkitekter bör förändras för att förbereda för framtida praktik, bland annat genom att ge nytt fokus på modeller för samarbete. Coren Sharples, partner i SHoP Architects, beskriver hur BIM möjliggör nya former av partnerskap inom byggprocessen, och hur de kommit att starta ett helt nytt bolag, SHoP Construction Services som skall koordinera byggprocessen och på sikt koppla in förvaltarledet. Chuck Eastman beskriver hur han genom AEC Integration Laboratory vid Georgia Institute of Technology utvecklat specifika BIM-system för samtliga domstolar i USA, där valideringsverktyg för design varit särskilt betydelsefullt. Dennis Shelden, Chief Technology Officer på Gehry Technologies redogör för de viktigaste aspekterna att beakta innan en verksamhet övergår till BIM-baserade projekt, inklusive generationsväxlingar, utökat ansvar och förändringar av verksamhetsområdet. Richard Gerber återkommer och spårar olika syn på modellbegreppet till 1400-talet och Filippo Brunelleschi (presentationsmodellen) och Leon Battista Alberti (arbetsmodellen), och menar att ursprunget till sprickan mellan design och byggnation går att spåra hit. Ingenjören Nat Oppenheimer från Robert Silman Associates förhåller sig kritiskt till utvecklingen av BIM och varnar för överdriven standardisering som kan förhindra innovation. De mer omfattande artiklarna varvas med beskrivningar av projekt från bland andra Morphosis, SOM, Kieran Timberlake, NBBJ, KBAS, Janet Echelman, Asymptote, Greg Lynn och Marble Fairbanks.

De aktörerna som här får presentera sin syn på värdet av informationsmodeller och BIM ger en diversifierad bild av samtiden, men lyckas i många fall visa på innovativ praktik med avseende på kopplingen mellan arkitektur och konstruktionsprocess. Garber, med en bakgrund hos både Greg Lynn och SHoP Architects, har lyckats samla en mängd intressanta exempel även i projektpresentationerna. Den kritiska men i grunden positiva inställningen till branschens fortsatta utveckling i denna linje ger både konkreta råd och visioner för potentialen i mötet mellan designverktyg och informationsverktyg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *